Even voorstellen
Hallo,
Wij zijn Barbara, Miranda en Niki.
Samen vormen wij het bestuur van vzw Njoko Boka.
We willen jullie graag even meenemen in ons verhaal over hoe het idee groeide om een vzw op te richten.
Barbara en Miranda zijn reeds enkele jaren regelmatige bezoekers van het prachtige paradijselijke West- Afrikaanse Gambia. Wij werden elke keer gecharmeerd door de openheid en vriendelijkheid van de goedlachse mensen die we daar hebben ontmoet.
Naarmate we de West-Afrikaanse mentaliteit en levenswijze beter leerden kennen, merkten we dat er achter die brede glimlach ook wel een keerzijde zat. We zagen dat de levensomstandigheden allesbehalve rooskleurig, ja zelfs bijna onmenselijk waren.
Het idee
Zo groeide het idee om onze Gambiaanse vrienden structureel te ondersteunen. In eerste instantie financiële steun voor de meest dringende behoeften zoals eten. Naarmate we de situatie erger zagen worden met de jaren groeide de behoefte om meer te doen op lange termijn. We begonnen onze bezorgdheden meer en meer te delen in België en Nederland en stelden vast dat velen bereid zijn om een duitje in het zakje te doen en zo een hele groep mensen een betere toekomst te bieden.
Zo begonnen we met het organiseren van kleine activiteiten zoals concertjes en etentjes waarvan de opbrengst naar onze Gambiaanse vrienden ging.
Nog steeds deden we dit in onze persoonlijke titel. Toen dachten we dat het beter was om een vzw op te richten. Dit heeft het voordeel dat je ook beroep kunt doen op mensen die je niet persoonlijk kent. Er wordt dan ook structureel vorm gegeven aan de activiteiten.
Om een vzw op te richten heb je 3 personen nodig. Dus gingen we op zoek naar een derde persoon in onze vriendenkring. Niki zag het wel zitten om ons te helpen. Ze was sowieso al een vaste medewerkster bij onze activiteiten.
Nu nog een geschikte naam. We wilden iets dat Afrikaans klonk om de link met Gambia duidelijk te maken. Na een bevraging bij onze Gambiaanse vrienden kwam Kabba met een schitterend idee op de proppen.
‘Njoko Boka’, wat Wolof is (populaire Afrikaanse taal) en zoveel betekent als ‘alles is van iedereen’.
Hoewel we natuurlijk weten dat dit een utopie is proberen we met onze ideologie dit doel toch een beetje na te streven en zo de wereld een klein beetje beter te maken.
Onze vrienden
We willen jullie graag laten kennis maken met onze Gambiaanse vrienden. Via Barbara en onze ouders hebben we al 15 jaar een band met deze mensen. Ze beschouwen ons als hun eigen familie. Ze vragen niets, maar zijn enorm dankbaar voor alle steun die ze van ons ontvangen. Anders dan in sommige andere Afrikaanse landen blijven de mensen altijd heel open en vriendelijk, en allesbehalve opdringerig. Het is heel moeilijk om te overleven in dit land, Gambia heeft dan ook het hoogst percentage vluchtelingen van heel de wereld !
(Over)leven in Gambia
De economie van Gambia behoort tot de zwakste in de wereld. De mensen die aan de kust wonen leven van toerisme (25 %) en de rest van landbouw. Belangrijkste exportproducten vormen pinda’s en pindaproducten als pindaolie en veevoer. De best verdienende werknemers zijn degenen die voor de overheid werken (soldaten, politie…). Zij verdienen ongeveer 2500 dalaci ( 50 euro ) per maand. Mensen die in de privé werken verdienen ongeveer 1500 dalaci ( 30 euro) per maand. Wetende dat er per familie van een 30 tal personen ongeveer 3 personen zijn die werk hebben en dat een zak rijst van 50 kilo ongeveer 30 euro kost, kun je wel concluderen dat deze mensen het heel moeilijk hebben om te overleven. Gelukkig zijn ze heel optimistisch ingesteld en helpen ze elkaar zoveel mogelijk.
De meeste families wonen samen in een zogenaamd ‘compound’. Elk gezin heeft 1 of 2 kleine kamertjes, meestal met een heel klein raampje of zonder raam (dit om de hitte zoveel mogelijk buiten te houden, wat niet lukt)! Er wordt samen gekookt, gewassen, gepoetst…